Friday, 31 January 2014

PERSIAPAN DUNIA MENANTI DAJJAL

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Well.. Hari aku ada tgk satu video nie kat facebook... Mesti ada antara korang dh tgk kan. Tak apa la. aku saja nak share..
Video nie tentang bagaimana persiapan dunia dalam menyambut kemunculan DAJJAL... Terdapat hadith2 Rasullullah S.A.W yang menyentuh ttg kedatangan DAJJAL. Semoga menjadi iktibar kepada kita dan semua umat ISLAM.. 

Klik icon bawah nie untuk tgk video di FB


Wassalam..

Segmen Bloglist By Wanie

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Hai semua.. Kali nie aku join segmen bloglist pulak.. Segmen ini di bawa oleh..... Wanie..

****
http://nurkhairiahirwanie.blogspot.com/2014/01/segmen-bloglist-by-wanie.html
Syarat2 Untuk Join:

1)Merupakan Blogger Malaysia &  Menetap di bumi Malaysia.
2)Follow Blog Wanie >> KLIK HERE
*wajib
3)Like Page Wanie>> KLIK HERE
*xwajib bagi yg xde FB
4)Klik mana-mana 1 ads/iklan di dalam blog ini
*Tunggu sehingga habis loading
*Kalau baik hati klik ketiga2 ads dalam blog..hehee..
 
 
****
 
Mari la sama kita meriahkan segmen wanie nie ya... 

Wednesday, 29 January 2014

WORDLESS WEDNESDAY #3

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




Tuesday, 28 January 2014

GIVEAWAY CNY by DEDEQ

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Well kali nie aku join lg satu GA Chinese New Year pulak..

ehehe..

GA kali oleh Dedeq.. Jum join!

****

http://najihah90.blogspot.com/2014/01/giveaway-cny-by-dedeq.html

START 9.30pm (27.1.2014) - TAMAT 9.30pm (3.2.2014)

Hadiah
1. Baju / Dress untuk top komenter x 1
2. Shawl x 1
3. Keychain x 10
4. Tudung bawal x 2
5. Topup x 3 (Digi , Maxis , Celcom)

****

Ada syarat yang perlu diikuti.. Klik kt gambar tu untuk tgk syarat ya..

JOM join ramai2.. Untung Dedeq tambah hadiah.. :) 

Babai!! ^_^

Monday, 27 January 2014

10 NEGARA TERKAYA DI DUNIA

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hi semua... Lama tak post kat blog sendiri.. Banyak entri GA ja... (ehehe.. buat malu ja..) Okay la. Hari nie aku nak share sedikit ilmu..

Topik hari nie adalah 10 Negara Terkaya Di Dunia!

ehehe.. Macam best ja kan? Jom kita tengok negara mana yang kaya sangat nie..

10 Negara Terkaya Di Dunia
1.
Qatar
2.
Luxembourg
3.
Singapura
4.
Norway
5.
Brunai
6.
Hong Kong
7.
United States
8.
United Arab Emirates
9.
Switzerland
10.
Australia

Haa... Ini lah 10 negara terkaya di dunia nie.. Wahh.. Brunai nombor 5 tu.. Kecil-kecil cili padi.. ehehe..

Itu sahaja perkongsian untuk hari nie.. Semua maklumat ini adalah diperolehi dari Global Finance.

~GUD NITE~

Sunday, 19 January 2014

Pre 5k Giveaway Dunia sebenar Shida Dianjurkan oleh Nur Alja

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Konbanwa!

Beberapa hari nie aku tak post apa2 entry sangat.. Cuma Giveaway ja banyak.. hehehe.. Dah xda cerita nk kongsi.. dok umah ja..

So, for today another giveaway! yeay!

****

Tekan Banner untuk Join 
Pre 5k Giveaway Dunia sebenar Shida Dianjurkan oleh Nur Alja

Senarai Hadiah
TOP REFERRAL X1
[ Topup RM5 + bookmark special + ole-ole dari medan + bloglist setahun blog duniashida.com ]

RANDOM
Bookmark special x8 Pemenang
Ole-ole dari Medan x4 Pemenang
Button badge x2 Pemenang


Due Date :- 19-23 Januari 2014 [ HANYA 5 HARI SAHAJA ]

tags rakan : Anne Nurain , Afifah , Syuhada1981
****
OK done!!
Gud luck!
Oyasumi..

Friday, 17 January 2014

1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
 Ada lagi satu giveaway yang aku join lagi nie ha... ehehehe.. Banyak betul kan giveaway.. Moga murah rezeki bagi mereka2 yang buat giveaway nie..
****
Buat pertama kalinya, blog ini menganjurkan giveaway sempena menghargai para pengikut dan juga pembaca blog Ainim Rashihah. Sebagai salah satu usaha untuk menghargai sokongan kalian semua, Ainim nak adakan giveaway pertama blog ini.

Semua orang boleh sertai giveaway ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:

1. Follow blog Ainim Rashihah, Add To Circle Google+ Ainimsuju, Follow Twitter Ainimsuju dan Like Fanpage Blog Ainim Rashihah
2. Buat satu entri bertajuk 1st Mini Giveaway by Ainim Rashihah
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen ini.
5. Tarikh tamat giveaway ini ialah pada 30 Januari 2014.

Pemenang akan diumum pada 6 Februari 2014 dan pemilihan pemenang adalah melalui random.org

****

So apalagi, jom la join.. Untuk coding bolehla klik kat banner tu n tgk full syarat2 nya..
Ehehehe..

Sayonara!

Wednesday, 15 January 2014

Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Giveaway lagi! Kali nie Angpow pulak..

****
Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my


If I get the RM 300 Angpow from Nila.com.my, I will use the money to cover up my expenses on campus.

****
Detail giveaway -> Klik!

All the best!!

WORDLESS WEDNESDAY #2

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



^_^

Tuesday, 14 January 2014

GIVEAWAY TEKA BARANG - SUANAZHAR

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ramai betul buat giveaway... Nie lg satu yang aku join.. ehehehe..

****
Ada syarat2 yang perlu diikuti laa.. Klik pd gambar okay..

****

Jawapan tekaan aku laa :
NESTUM
HORLICKS
CEREAL

Daa..

GIVEAWAY BIRTHDAY AZHAFIZAH

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Konnichiwa! Ini lg satu giveaway yang aku join...

****


Syarat²

1. Buat entry bertajuk "Giveaway Birthday Azhafizah"
2. Letakkan Banner giveaway di atas dan backlink ke entry ini
3. Follow Blog ini
4. Like fanpange
5. Follow Instagram Azhafizah [Jika ada account IG]
6. Publish dan tinggalkan details seperti berikut


Nama : untuk di tulis di calendar
URL Blog : untuk di tulis di calendar
URL entry giveaway :
email :
Kalau tak nak tulis nama,nak buat ayat pun boleh

****

Nama : Iyqa Gani
email : iyqagani@gmail.com

Gudluck!

Sunday, 12 January 2014

SEGMEN JALAN-JALAN CARI KAWAN - Sally

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Konnichiwa!

Kali nie aku join SEGMEN JALAN-JALAN CARI KAWAN pulak!
Macan jalan-jalan cari makan pulak.. ehehehe..

****

Mai dekat! Mai dekat! Ni segmen cari kawan, bukan segmen cari jodoh...hehe

Lately ni sally jarang blogwalking sebab sally dalam mood final exam...sebab tak nak hampakan korang...Sally buat satu segmen...sambil korang cari kawan, sally blogwalking...okay tak ni..?

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/01/segmen-jalan-jalan-cari-kawan.html

Segmen Jalan-Jalan Cari Kawan

Syarat-syaratnya:

  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally dan Like Fanpage Sally
  2. Buat satu entry bertajuk Segmen Jalan-Jalan Cari Kawan.
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
Segmen ini akan berlangsung dari  12/1/2014 sehingga 22/1/2014 (10pm)

2 orang blogger yang bertuah akan menerima hadiah saguhati (undian melalui random.org)

****

Well... Gambatte!

Oyasumi!

Friday, 10 January 2014

NIKAH KHITBAH

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Salam Jumaat semua..

Hari ini aku nak berkongsi ilmu tentang Hukum Nikah Gantung..

Nikah Gantung dalam bahasa Arab disebut "NIKAH KHITBAH" dan hukumnya adalah HARUS.

Nikah Gantung bermaksud pernikahan diantara pasangan pengantin yang tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan. Ini bermakna, si isteri masih berada di bawah tanggungan bapanya selama tempoh nikah gantung ini.

Nikah gantung juga mengadakan "Majlis Akad Nikah" yang harus mereka ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan. Syarat SAH di dalam rukun-rukun perkahwinan seperti pengantin lelaki, pengantin perempuan, wali, dua orang saksi dan akad (Ijab dan Kabul) serta mas kahwin.

Nikah Gantung menangguhkan "Majlis Kenduri Kahwin (WalimatulUrus)" dan penangguhan kenduri kahwin tersebut kadang-kadang menjangkau bertahun-tahun lamanya.

Sebab-sebab NIKAH GANTUNG dilakukan:-
    1. Suami masih belum mampu menyara sepenuhnya kos sara hidup rumah tangga seperti sewa rumah, pakaian dan sebagainya.
    2. Pasangan suami isteri masih belajar dan menuntut.
    3. Pasangan masih belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya di dalam menunaikan tanggungjawab berumah tangga.

Setelah Majlis Akad Nikah berlangsung, pasangan suami-isteri tidak akan tinggal bersama, dimana mereka akan tinggal di rumah ibu bapa masing-masing sehingga bersedia memikul tanggungjawab sebagai suami isteri.

Tujuan utama "Nikah Gantung" ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya perzinaan dan lahirnya anak luar nikah. Apabila pasangan telah sah menjadi suami isteri dari segi nikah gantung, hukum pergaulan antara mereka sama seperti suami isteri yang lain (bukan nikah gantung). Mereka boleh bertemu, berdating dan bermesra. Sekiranya lahir anak semasa tempoh nikah gantung, anak itu adalah "SAH" hukumnya.

Walaupun mereka Nikah Gantung, mereka adalah pasangan suami isteri yang SAH disisi Agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

~Salam Hadrah~


Video Ustaz Azhar tentang Nikah Khitbah 

Wednesday, 8 January 2014

WORDLESS WEDNESDAY #1

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




C.I.N.T.A

Monday, 6 January 2014

PEMOTONGAN KUKU MENGIKUT SUNNAH

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hari kita bincang tentang kuku pula ya..

Dalam pemotongan kuku, terdapat hari-hari yang sunat kita potong kuku.


Sesiapa yang mengerat kukunya pada:
  • Hari Sabtu : keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
  • Hari Ahad : Keluar kekayaan masuk kemiskinan.
  • Hari Isnin : keluar daripadanya gila dan masuk sihat.
  • Hari Selasa : keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.
  • Hari Rabu : keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
  • Hari Khamis : keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
  • Hari Jumaat : keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala. 

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar.. Seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. Bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih...



Selamat beramal...

Wassalam..

Sunday, 5 January 2014

2013 Year End Give Away

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


2013 Year End GiveAway


Assalamualaikum ...

http://sukasukianiss.blogspot.com/2013/12/2013-end-giveaway.html

2013 End Giveaway by Queen Typo dengan anjuran pihak sponsor dari


Terima Kasih saya ucapkan kpda semua sponsor :) 

Jom semua rakan blogger sertai giveaway yg gempak ini , hadiah yg sangat menarik dan sangat cantik  ..

Tamat 6 Januari 2014


~GUD LUCK~


P.U.K oh P.U.K

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Konichiwa!

Menggelabah kejap tadi. Boleh pulak masuk password salah bila startup phone. 3x salah, minta pulak PUK kod.. Mana ada kod tu.. Naseb bek jumpa Celcom Customer Service di FB.



Klik pada FEEDBACK, dan ajukan soalan atau masalah. Cepat ja depa reply. So, aku pun minta la PUK kod hp aku. Pihak customer service pon telefon aku, and bagi PUK kod kat aku. Siap bagi nasihat lagi, minta guna password yang mudah diingati.
HUHUHUHU

Jadi, sekarang hp aku dah okay.. And aku pun Happy...
Syukur Alhamdulillah...

Sayonara!

Saturday, 4 January 2014

NOTES FROM MOVIES

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Semalam dan hari nie aku ada tgk 2 movie.. Cerita Bollywood.. Jalan cerita ok laa.. Best juga..

Movie yang aku tgk semalam tu tajuk dia agak mendalam maknanya..
..::RAB NE BANA DI JODI::..


Perfect Match Made By God

Tuhan telah menjadikan pasangan yang padan, setanding dengan kita.. Tak perlu kita nak susah-susah pilih lagi.. Nak couple segala bagai. ALLAH tak suruhpun..

"Carilah cinta dia dengan mencari cinta DIA dulu.. Akan hadir cinta dia melalui cinta-nya.."

Movie yang aku tgk hari nie pula, best jalan ceritanya..
A.B.C.D



Any Body Can Dance

"Put your heart into dance and dance will never leave your heart..."

Well tak semestinya menari sahaja. Apa-apa saja yang kita nak buat, atau sedang buat lakukan dengan seikhlas hati, letakkan hati pada pekerjaan tersebut, INSYAALLAH kita akan gembira dengan pekerjaan itu. Walaupun kena tegur, kena marah, hati tetap akan rasa tenang dan senang untuk lakukan perkerjaan tersebut.

(pesanan untuk diri sendiri)

...Sayonara...

Handphone GiveAway

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Handphone GiveAway By Syuhada1981.com

!!!WOW!!!


well.. gambatte! :P

BLOGLIST 2014 MSRED

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


First time aku nak join bloglist.. 
hohoho
(dh baru wat blog kan)

tarikh tutup --> 10 Jan 2014

Sayonara!

JUMAAT PERTAMA 2014

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Well, nie first time aku buat blog nie, so.. of course la takda followers lagi..hohoho..
Tak lewat lagi rasanya nak wish..

..::HAPPY NEW YEAR::..

Hari nie merupakan JUMAAT pertama (3 Jan 2014) bagi tahun 2014..
PENGHULU SEGALA HARI.. Banyak ganjaran yang dapat kita perolehi pada Sayyidul Ayyam nie..

Mari sama-sama amalkan perkara sunnah pada hari Jumaat nie...


...Wassalam...