Friday, 30 January 2015

Mutiara Kata Jumaat #14

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 29 January 2015

Cheq yang salah??

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Ish... Ini yang geram sangat nie. Geram sangat. Asal komputer buat hal, 'hang', 'jamed' berbunyi bagai. Cheq yang salah. Cheq tak buat apa pun kat komputer tu.

Komputer nie berbunyi. Keluar bunyi bingit dari processing unit (CPU laa). Dah lama dah.. Sebelum nie, bunyi bingit sangat. Mak dah anta g kedai format apa semua. Dah kata dah kat mak tak yah. Sebab bukan masalah virus ka hapa. Tak nak dengar. Asyik dok kata bunyi tu datang dari modem wifi.

Tadi bunyi lagi, bunyi macam phone engaged tapi versi bingit. Komputer pun tak menyala. So, pak malas dah nak guna. Pteang mak pulak buka, sama gak. Then malam, adik buka, tak dak bunyi. Okay ja. So mak kata kat cheq, jangan biaq buka internet lama-lama. Dok salah kan aku internet buka lama-lama punca bunyi tu.

Ish... Modem dok tang mana, CPU dok tang mana, Terang-terang bunyi datang dari CPU dok kata bunyi datang dari modem. Buka internet lama-lama, boleh keluar bunyi ka? Nak tanya nie..

Cheq dok umah sewa, kat sana internet on 24/7, tak pernah tutup. Tutup pun bila kilat ja, atau bila internet problem on/off ja.. Tak pernah pun keluaq bunyi..

Kat sini, bila internet tak brapa nak dapat, kita restart balik pun kena marah. Mak kata rosak laa.. Dah internet problem, mmg laa nak kena restart. Kat umah sewa buat mcm tu, kat tempat LI pun buat mcm tu, pihak stramyx pun suh buat mcm tu. Tak mau percaya langsung.

Ini yang geram sangat. Apa kaitan bunyi dari CPU dengan internet. Sia-sia saja banyaq internet RM60 sebulan, tapi penggunaan kurang. Pastu aku yang salah bila komputer buat hal. Brapa lama dah aku tak sentuh komputer tu.. Semua salah aku..

Kan dah keluaq 'aku' dah.

Wednesday, 28 January 2015

WORDLESS WEDNESDAY #24

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sunday, 25 January 2015

Tamat Latihan Industri

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Akhir nya tamat juga Latihan Industri Jumaat 23 Januari 2015.. 8 minggu LI, sekejap saja rasa. Dalam tempoh 8 minggu juga dan rapat dengan warga KKTG. Dan rasa mcm ahli keluarga... Macam2 pengalaman dan ilmu dapat.. Belajar buat majalah, buat laman web, buat kursus powerpoint untuk staff, design haeader.. Memang terasa laa nak tinggalkan..


Banding Latihan Mengajar dengan Latihan Industri.. Seronok lagi Latihan Industri.. Latihan Mengajar penat... Nak layan kerenah budak2.. Walaupun waktu sekolah abis awal.. Tapi penatnya memang terasa... Latihan Industri abis ikut waktu pejabat. Tapi penatnya tak terasa. Cuma malam malas nak on laptop ja.. Sepanjang hari mengahadap laptop kan... Hihihihi...

Kalau sapa-sapa nak buat LI ke.. Boleh laa minta buat kat Kolej Komuniti Tasek Gelugor.. Kuikuikui...

Hari last siap buat majlis lagi tau untuk kami.. Ada macam-macam pizza, ada kek.. Depa buat sendiri.. Sbb KKTG sedia bidang pastri ja.. So sedap makan je laa... Yum yum..

Friday, 23 January 2015

Mutiara Kata Jumaat #13

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 22 January 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Khabar gembira dari Blogger Lyssa... Giveaway Nile.com!!! Nile.com buat giveaway sempena Tahun Baru Cina!!!


Nile.com nie berbesar hati nak bagi hadiah percuma bernilai RM150... So, blink-blink mata nak pilih nie... Kita cari under budget ya..

Setelah belek punya belek punya belek.. Fuh!!!



Long Fish Tail Chiffon Blouse- Light Purple [RM29.00]

Quilted Mini Bag [RM16.10]

Love Shape Necklace [RM2.20]

Retro Rhino skin Handbag [RM26.30]

Pearl Bracelets [RM2.20]

..:: JUMLAH ::.. 
RM45.00 + RM28.60 + RM29.00 + RM16.10 + RM2.20 + RM26.30 + RM2.20 = RM149.40

Banyak nya barang... heee.. Tapi still under budget yang diberikan...
Semoga di murahkan rezeki untuk dapat barang-barang nie... Mudah-mudahan...

Friday, 16 January 2015

Mutiara Kata Jumaat #12

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 15 January 2015

GA Simple 2015 by Shad

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Greetings and Assalamualaikum.

Jemput join GA Simple 2015 by Shad


Klik Banner untuk Join

Hadiah:

Powerbank Pineng (PN-983) x1 Pemenang
Top-up RM5 x10 Pemenang
Hadiah Misteri x10 Pemenang

Pemilihan pemenang adalah berdasarkan random.org

Tarikh Giveaway ini berlangsung : 15.1.2015 - 15.2.2015 (11.59pm)
Tarikh Semakan : 16 dan 17 Feb 2015
Tarikh Pengumuman Pemenang : Selewat-lewatnya 20 Feb 2015


=======================
Ads

Program Mykad Smart Shopper 
Jom Aktifkan Mykad


Jika sudi, G+1 Entry/ Like atau Share Entry Jom Aktifkan Mykad Shad ya. 
Terima kasih semua. Jasa anda dikenang.

Terima kasih sudi join Ga Simple 2015 by Shad. Good Luck

Monday, 12 January 2015

GiveAway Ole-ole dari Japan by Ayue Idris

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

****

Assalamualaikum~

(Klik banner di atas untuk join)


facebook link : IyQa GaNi
instagram id : iyqa_gani


Jom ramai-ramai meriahkan GA Ayue Idris!! 

****

Sunday, 11 January 2015

Perempuan Islam, KPop, Felixia Yeap

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

ISU PEREMPUAN MELAYU & MAT KPOP [Kes serah diri]


KOMEN FELIXIA YEAP


KOMEN CHEQ SENANG JAA..

(malas nak taip balik, so print screen ja. Ayat kasaq habis..)

Friday, 9 January 2015

Mutiara Kata Jumaat #11

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 8 January 2015

Kembali Ke Sekolah Bersama Cikgu Ayu

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Join GA lagi.. Saja syokk2 join.. Tatau nak hupdate apa.. heee


Wahh.. Cikgu Ayu mengajar di mana? Cikgu Ayu mengajar sekolah rendah ka??

Wahh tentu best kan.. Tengok kanak-kanak yang comey, kiut miut datang ke sekolah..
Minggu depan baru sekolah mula.. Jadi ada masa untuk persiapan.. Selamat mengajar yaa Cikgu Ayu.. Ajar baik-baik ya.. Tapi jangan pukul, cikgu dah tak dibenarkan menghukum pelajar. Huuuu.. Tegur mereka dengan baik, main dengan psikologi mereka.. Mulakan dengan ceria.. Baru budak-budak suka.. Chaiyook.. Nanti kirim salam sayang muah muah dari cheq, Cikgu Iyqa ya, dengan kata-kata, "Belajar elok-elok, jadi pandai."

Cikgu Ayu, gunakan pengalaman kat sekolah lama kat sekolah baru ya.. Kaut sebanyak mungkin pengalaman di sekolah baru.. Lain sekolah lain cara.. Psstt.. Berbaik-baik dengan cikgu-cikgu senior ya.. Sebab masa cheq praktikal, ada isu sikit dengan cikgu senior dan cikgu baru.. Cikgu Ayu jangan terlibat. Yang senior dihormati, yang baru disayangi..

Selamat Kembali Ke Sekolah Cikgu Ayu! Selamat Mengajar!
Gambatte!!

Monday, 5 January 2015

L.I : Ceritera Hari Ini

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Ola.. Okay.. Tatau nak hupdate apa kat blog nie..Cheq nak cerita cikit pengalaman LI laa.. Cerita hari ini.. Buat video lagu guna movie maker..

Jumaat lepas dapat satu tugasan untuk buat video lagu Kolej Komuniti.. Nak masuk lirik semua2 tu laa.. Mula-mula member yang nak buat, tapi dia tak dapat nak buat sebab masalah Movie Maker. So pass kat cheq.

Okay la pagi cheq settlekan laman web dulu. Lepas rehat solat jumaat mula buat. Masuk gambar, masuk lagu. Then ada sorang akak nie (dia pensyarah) datang.

Kak Abby : Buat video nie untuk hari Isnin ka? (Cheq terkejut la.. Mana dan nak siap.)
Cheq : Wey Naim, nak hari Isnin ka?
Naim : A'aa, Pengarah nak hari Isnin.

Mai sorang lagi akak nie (pensyarah jugak), dia yang mintak tolong buat.

Kak Nani : Dan tak nak siap?
Cheq : Tak dan kak. Baru susun gambaq.
Kak Nani : Takpa laa. Isnin guna hat lama dah laa..

Okay itu cerita Jumaat lepas. So, hari ini sambung.. Buh effect, transition dengan text. Buh, buh buh.. adjust adjust. 5 kali ubah2. Okay siap. Ada dua. Satu tulisan dia besaq, satu lagi tulisan kecik sikit. Tunjuk kat bos kecik (penyelia industri), Dia kata ok, tulisan besaq, cuma tukaq gambaq last. Tunjuk kat bos besaq (Pengarah) dia pulak kata nak gambaq-gambaq bagi sesuai dengan lirik. Dalam hati dok kata, macam mana nak cari gambaq yang sesuai dengan lirik. Aduh...

Mula dari lepas rehat sampai pukul 5, cheq dok usha gambaq ja.. Tengok gambaq-gambaq yang banyak. Esok back to square two (bukan square one, sebab lagu dengan lirik dah okay, tinggai gambaq ja). Susun gambaq, buh effect, buh transition.

So, sambung kerja esok..

Sunday, 4 January 2015

Cukup 1 Tahun

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sedang berseronok dalam dunia blogging.. Sedar tak sedar dah cukup setahun dah.. Cepat sungguh masa berlalu.. Kalau baby, dah boleh berdiri, bertateh...

Tahun lepas 4 Januari tarikh cheq buat blog.. Pelan asal nya nak buat 1 Januari. Tapi sibuk, jadi buat laa 4 Januari.

Post yang pertama adalah Jumaat Pertama 2014. Firt time buat blog sampai 4 entry aku buat ahahahaha..

Tarikh ini juga birthday adik cheq.. 1 Januari 1997 dia lahir.. Dah 18 tahun dah.. Dia tengah tunggu keputusan result SPM.. Tak yah risau sangat dia budak pandai.. Harapan cikgu2.. Hahahaha..

Happy Birthday my dear Sakura Ungu dan my Adek.

Saturday, 3 January 2015

Mini Lucky Draw Blog XDramaQueen #3

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Join GA lagi...


Hadiah pertama:
Bekas minuman + dua peket jus delima tajaan Pamoga Vida Beauty

Hadiah kedua:
Bedak talkum Far Away tajaan Avon

Hadiah ketiga:
Gincu Pop Love Lipstick tajaan Avon

Hadiah saguhati:
Sabun Que Putih tajaan Pamoga Vida Beauty

Tarikh tutup: 31 Januari 2015

Jom join reramai....

1st Mini Giveaway By Ira

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Hai... Tengok takda update pun lepas habis lagu2... Ahahaha.. Tak dapat nak online slalu...

Kali nie update GiveAway pulak.. Lama tak main GA..



GiveAway ini berlangsung dari 1 Januari 2015 hingga 8 Januari 2015.. Lapan hari jer..

Hadiahnya.....
Topup RM5 untuk 2 orang yang bertuah.. Itu ja.. Pasaipa sikit? Sebab lapan hari ja.. Then bilangan peserta tak leh kurang 20 orang. Ok laa tu...

Saja nak bagi aktif blog.. So saya join... Jom support kawan blog...

Friday, 2 January 2015

Mutiara Kata Jumaat #10

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Thursday, 1 January 2015

Tahun Baru 2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Selamat Tahun Baru Semua!! Semoga 2015 nie di hilangkan semua bencana...

Hampa dok buat apa time tahun baru nie.. Cheq dok umah.. Cuti kan.. Cheq tengah buat Laporan Mingguan Latihan Industri. Selalu dok tulis jaa.. Tunjuk kat penyelia industri, dia mintak taip.. Tulisan kecik sangat.. Yelaa.. Ruangan nak tulis pun kecik.. Ikut format yang pensyarah bagi.. Itu pun dah ubah sikit besaq.. Kalau tak, lagi kecik kotak.. So, dok taip balik laa.. Bagi kemas, lagi sistematik [ahahaha]...


Nampak tak.. Nampak tak.. Heeee.... Nak bagi smart.. 

Lepas cuti nie.. Esok masuk kerja balik.. Nanti time tulis laporan, mesti jemari nie akan tulis 2014.. Ahahahahaaa...