Friday, 29 May 2015

Mutiara Kata Jumaat #31

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Wednesday, 27 May 2015

WORDLESS WEDNESDAY #28

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



WORDLESS WEDNESDAY #27

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sunday, 24 May 2015

CSFYPS 2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Huu.. Counting days.... Cheq nya ari Rabu.. Getting nebes...

Friday, 22 May 2015

Mutiara Kata Jumaat #30

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tuesday, 19 May 2015

The Pressure Is On

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tekanan kian terasa.... Masa dah makin suntuk dah. Tapi saat-saat macam nie laa dugaan makin bertambah. Lepas satu, satu masalah muncul. Stress ja rasa.

Benda apa? Projek tahun akhir cheq laa.. Cheq buat pembangunan permainan kanak-kanak. has untuk kanak-kanak tadika 3-4 tahun. Buat game tembak-tembak pastu ada belajaq ABC (macam game nokia space battle tu).



Cheq guna platform GAMESALAD. Gamesalad ni software untuk design game atau apps laa.. So, pelan asalnya nak buat komputer game. Masa game siap bulan 4 ari tu, nak publish baru tau kata kena beli yang PRO nya klu nak buat komputer game. Lepas present kat pensyarah, pensyarah suh tambah-tambah sikit, pastu tukaq jadi mobile game, sebab dah xleh publish sebagai komputer game. Kiranya games untuk Android laa..

Lepas ubah-ubah. settle laa semalam (Ahad). Macam-macam masalah timbul. Pensyarah suh tambah learning dalam game. Kononya, tembak huruf, pastu keluar huruf A for Apple.. Haa gitu.. Tapi nak buatnya tak jadi. Tukaq laa cara.. Lepas habis game baru ada learning, A for Apple, B for Ball.. Okay dah settle.

Lepas tu, dah nak buat mobile game kan. Function pergerakkan Spaceship gerak atas bawah nak tembak tu guna keyboard, konon nak buat button kat stage tu utk touch2 atas bawah, Tak boleh jugak, sebab cheq taktau nak link kan spaceship dengan button, Cari tutorial, dapat laa move dengan touch. Touch atas gerak atas. Touch bawah gerak bawah. Settle problem.

Pastu sabtu buat recording minta suara kawan untuk audio A for Apple.... Boleh plak terlupa hurup R! Aduh.. Dah laa nak potong audio tu amik masa 1 whole day. Hari ahad rekod untuk huruf R saja. Edit2 balik game bagi function elok.. Done jam 2 pagi Isnin.

Pastu pagi tadi (Isnin), bukan pagi dalam nak tengahari laa.. Nak try publish. Pastu baca-baca cara nak publish, dapat tau klu nak publish untuk Android kena beli yang PRO jugak bukan takat komputer game sahaja. Gamesalad nie khas untuk MAC dan iOS ja. Sakit nya hati. Nak beli PRO nya klu dua tiga hinggit takpa laa.. $299 kot!!!!

Habaq kat pensyarah, pensyarah kata salah sendiri tak kaji dulu. (Ya,, Memang salah diri sendiri.) Pensyarah suh present ja apa yang ada. Kalau juri tanya pandai-pandai laa jawab. Frustrated betullaa..!

sapa2 boleh tak bagi pinjam macbook n iphone?
atau
sapa2 yang ada akaun Gamesalad PRO, boleh bagi pinjam akaun?
atau
sapa2 boleh belanja $299 tak, nak beli Gamesalad Pro?

Abis laa Projek Tahun Akhir aku...

Saturday, 16 May 2015

HAPPY TEACHER'S DAY

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم



Friday, 15 May 2015

Mutiara Kata Jumaat #29

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Friday, 8 May 2015

Awat takdak sapa habaq kat cheq??!!

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Hey!! Hampa pernah dak bila buka Google Chrome internet problem, dia keluaq Unable ti connect to the internet.. Keluaq macam nie haa..


Ini berlaku sebabnya x cannect dgn internet atau internet problem. Tyme mesti pakat2 dok refresh atau reload balik kan.. Bila tak boleh juga, mula  bebai, pastu tutup..

Cheq terjumpa benda nie.,..

video

Ini laa dinamakan Game Barney! [Suka hati jaa buh nama game!] Syok wo main. Nak tau mcm mna? Bila keluar Dinasor tu tyme internet problem, jangan dok babai. Hampa tekan ja SPACEBAR atau UP Button. Nanti Barney tu ti lari. So takan la spacebar atau butang up untuk bagi dia LOMPAT!

Bes main. Internet kacau, kita main!
Yeehaaa.....

Mutiara Kata Jumaat #28

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tuesday, 5 May 2015

Happy Birthday Father + Sharing Links 5/5/2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Happy Birthday to my father!

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan wahai ayahku
Allah selamatkan kamu

Minta tolong klik link.. Terima Kasih...
LINK UPDATE [5/5/15] - Happy bday to my father1. http://goo.gl/Thpsgd2. http://goo.gl/VhWE1u3. http://goo.gl/GU8Et34. http://goo.gl/GkJHJf5. http://goo.gl/bmljC7thanks!

Monday, 4 May 2015

Death Of Conversation ,Images Of How Smartphones Take Over Our Lives

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Sumber : Art People GalleryDeath Of Conversation

Seriously.. Memang creepy tgk pic nie. Haish.. Zaman teknologi sekarang nie. Smartphone, tablet. Semua makin canggih sekarang. Rasa macam masa pun makin laju jaa kan.. Kalau dulu time takda internet wassap bagai. Tak rasa pun laju.

Teringin rasanya nak pi balik zaman dulu, zaman wassap tak muncul lagi. Internet ada takpa. Memang perlukan internet. Nak cari bahan macam-macam. 

Dulu time takda wassap, line, wechat elok jaa pakai sms, mms dan call. Sekarang pakai wassap dll. Dulu takda kredit tak balas laa msg. Sekrang nak tak nak kena reply jugak. Sebab pakai wassap, org boleh tau 'seen' ke tak. Kan?

Time dok kolej dulu, internet boleh connect dgn satu device ja. Internet kolej. Sama ada laptop atau handphone. Tak boleh dua-dua. Access denied. Sekarang laptop nak guna internet hp pun nak guna internet. Klu tak mcm mna nak guna wassap n buat assigment kan.. Pastu bila takleh connect dua-dua, mula bising, ada yang pakai connectify.. Bila pusat ict blok bising plak. Dulu bleh ja hidup dengan laptop ja connect internet. 

Dulu beli topup sebab nak msg or call. Sekarang beli topup sebab mobile data. Hmm..

Dulu pelan-pelan talian semua dibuat oleh syarikat telekomunikasi. Celcom, Digi, Maxis, Umobile. Sekarang boleh tgk berlambak kat FB tu pelan-pelan baru yang muncul. Bukannya dibuat oleh syarikat telekomunikasi. Kepintaran manusia untuk capai kesenangan. Senang kata ada yang tu crack punya laa.. Kalau syarikat komunikasi yang buat, kenapa syarikat tu tak jual. Bila pergi tanya kat kiosk, depa bagitau pelan-pelan yang depa ada. Betui x? Kan? Kan? Kan?

Sebab pelan-pelan baru yang ada plus kemajuan teknologi android, ios semua tu boleh menyebabkan berlakunya macam dalam gambaq kat atas tu. 

Cheq pun pakai jugak. Nak buat macam mna. Internet diperlukan. Sebelum nie pakai mobile data, sekarang tak pakai dah. Pakai broadband porta wifi jaa. Bila nak pakai jaa on. Kadang nak kena on juga sebab bayaq bulan-bulan kot. Sayang laa data tak abis pakai tapi bulan-bulan dok bayaq jumlah yang sama. 

Ish.. Tapi seriau laa tgk gambaq macam atas tu. Serupa zombie ja. Zombie smartphone + internet. Creepyy... 

Rindu jugak zaman msg2 dengan kekawan. Laa nie msg yang masuk dari celcom pastu iklan2. Semak ja... Pfftt..

Saturday, 2 May 2015

Sharing Links 2/5/2015

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


LINK UPDATE [2/5/15]Semalam cuti hari pekerja, so x update link.. haha.. nipu aja..1. http://goo.gl/U8Dkt42....

Friday, 1 May 2015

Mutiara Kata Jumaat #27

ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌ'ᗩᒪᗩIKᑌᗰ ✿◕ ‿ ◕✿ 

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم